Timrå kommun blir först ut i landet när E.ON i ett unikt projekt som testar ett nytt sätt att leverera el. Åstön blir 100 procent självförsörjande med lokalt förnybar energi.

- Det känns jättebra att E.ON satsar i Timrå och vi välkomnar deras nytänkande kring lokala och hållbara energisystem, där vindkraft och solceller är grunden, säger Ewa Lindstrand, kommunalråd i Timrå. Satsningen samverkar väldigt bra med kommunens vision 2025.

Vindkraft och solenergi

Små vindkraftverk, solceller, kraftiga batterier och en reservgenerator som drivs med ett helt förnybart bränsle och framför allt en mycket avancerad styr- och reglerteknik. Så ser det lokala energisystemet ut som förhoppningsvis ska förse de drygt 200 kunderna på Åstön med el.

- Det är första gången i Sverige som ett lokalt helt självförsörjande elsystem byggs och ett viktigt steg mot ett hållbart samhälle, säger E.ON Sveriges koncernchef Jonas Abrahamsson.

Ett intensivt arbete inleds

Nu inleds ett intensivt arbete med att finna exakt plats för vindkraften, markägarkontakter och att söka alla tillstånd. Vidare ska kundernas delaktighet i projektet utvecklas i samråd för att hitta bästa lösningar för solceller, energieffektivitet och flexibilitet. Under senhösten 2016 planeras anläggningarna att uppföras för att kunna vara i drift före årsskiftet 2016/17.

Vill du veta mer? Kontakta Stefan Grundström, kommunekolog, telefonnummer: 060-16 33 72 eller Klas Lundgren, miljö- och byggchef, telefonnummer: 060-16 31 91.Timrå ligger vid kusten mitt i Sverige, mellan två städer med ett perfekt samspel av hav, skog, berg och vildmark. Här finns landsbygd, industrier och ett växande näringsliv. Här finns plats för upplevelser, äventyr eller bara lugn och ro med ett bekvämt avstånd till shopping och nöjen.


Kontakt